ЧЗП за контактните лещи

Ако имате въпроси, свързани с поръчката ви в Alensa, а не относно контактните лещи като цяло, моля, направете справка с нашата "Въпроси относно поръчката Ви" страница.

За първи път с контактни лещи

Поръчка на котактни лещи онлайн

Грижа за контактните лещи

Спорт и специални съображения

За първи път с контактни лещи

Ако за първи път слагате лещи и имате някакви притеснения или въпроси относно тях, разгледайте информацията която може да Ви е полезна.Тук можете да намерите отговорите, които търсите.

1. Каква е най-ранната възраст на която мога да започна да нося лещи и безопасни ли са те за деца?

Носенето на контактни лещи не се ограничава от възрастта. Контактните лещи се носят както от деца, така и от хора в напреднала възраст.

Контактните лещи със сигурност изискват период на адаптация и трябва да се научите как да ги поставяте и отстранявате, както и как да практикувате добра хигиена и правилна грижа за тях. Въпреки че контактните лещи са напълно безопасни за децата, тя започва с препоръка и някои подробни инструкции от семейния Ви оптик. Също така е важно дали лещите са само за диоптрична корекция или са необходими за #. Мотивацията и желанието на децата да следват строг режим на грижи и хигиена могат да бъдат решаващ фактор за това дали те са готови да носят контактни лещи.Повече за децата и контактнните лещи.

2.Могат ли контактните лещи да се отстранят сами от окото ми ?

Ако носите най-подходящите лещи за Вас и поставяте и премахвате контактните лещи правилно, те трябва да останат на място. В редки случаи, лещата може временно да се изплъзне от мястото си, но ще остане на очите ви, докато не я преместите обратно на мястото си.

3. Мога ли да спя с лещите си?

По време на сън могат да се носят само контактни лещи, специално предназначени за продължително износване. Никога не трябва да носите лещи непрекъснато, освен ако не сте бил посъветван от Вашия очен специалист. Във всички останали случаи трябва да следвате графика за смяна, посочен от производителя, и да извадите лещите си преди да заспите.

4.Употребата на лещи болезнена ли е и носи ли неприятни усещания?

Контактната леща, която е поставена правилно в окото ви, никога няма да бъде болезнена или неудобна. Всъщност трябва да забравите, че дори ги носите. Първоначално потребителите могат да изпитат някакъв дискомфорт през първите дни на носене и когато сте поставили лещата отвътре навън. И в двата случая, обаче, този дискомфорт ще изчезне бързо, след като очите Ви се привикнат към лещата или след като я обърнете в правилната позиция. Ако усетите някакъв траен дискомфорт или болка, незабавно се консултирайте с Вашия очен специалист .

5.Трудно ли се поставят контактните лещи ?

Поставянето и отсраняването на лещи може да изисква малко практика, но ще свикнете с нея за нула време! Може да е полезно да прочетете нашето ръководство ...

6.Може ли контактната леща да остане в окото ми и да не мога да я извадя ?

Добри новини! Вашите лещи никога не могат да се изплъзнат и да се загубят в очите ви! Анатомията на окото прави това невъзможно. Суха леща може потенциално да попадне под горния клепач, но не се притеснявайте. За да го освободите, просто затворете окото, леко масажирайте клепача си, след което няколко пъти мигнете. Сложете капки за очи или подходящо хидратирао средство, за да помогнете на лещата да се върне на мястото си. Правилно поставената леща лесно се плъзга обратно на мястото си.

7.Как мога да разбера ако лещата е поставена неправилно?

Някои лещи са обозначени с лазерно гравиране на букви или цифри, които Ви позволяват да различите дали тя е отвътре навън. Ако обаче лещата не е гравирана или просто не можете да видите обозначението, можете също да проверите формата и, като я поставите на върха на пръста си. Формата, която търсите, е гладка, като ръбовете са обърнати нагоре, като половината от топката. Когато ръбовете са обърнати навън, като купа, лещата е отвътре навън и трябва да се обърне.


Проверете дали лещата е обърната правилно, преди да я поставите

8.Цветните лещи влияят ли на зрението ми?

Човешкото око вижда света през черния участък от роговицата в центъра на цветния ирис. Цветните контактни лещи са прозрачни в центъра, следователно те само променят цвета на ириса. Вашето зрение остава непроменено. Възможно е обаче зрението ви да бъде леко засегнато при слабо осветление, когато зеницата ви се разшири. Диаметърът на тази прозрачна част от цветните лещи е стандартизиран от производителя, за да отговаря на по-голямата част от потребителите.

9.За колко време е предвидена една опаковка лещи?

Броят на контактните лещи в опаковката не показва броя на чифтове а на отделни единично опаковани лещи. Ако имате една и съща рецепта за двете очи, то последващата информация се отнася за Вас:

  • Една кутия от 30 ежедневни контактни лещи ще е достатъчна за 15 дни.
  • Една кутия с 6 месечни контактни лещи ще е достатъчна за 3 месеца
  • Една кутия с 3 месечни контактни лещи ще Ви предостави един чифт и една резервна леща.
  • Една кутия от 6 двуседмични контактни лещи ще Ви предостави 3 чифта с продължителност 6 седмици

Връщане в началото

Поръчка на котактни лещи онлайн

Купуването на контактни лещи онлайн е лесно и рентабилно. Ако имате валидна рецепта от Вашия оптик, вие сте свободни да купувате вашите лещи онлайн, а не само на главната улица. Ако имате още въпроси относно онлайн поръчката, ние сме тук, за да ви помогнем.

10.Аз вече знам параметрите(д­иоптър) на моите очила. Мога ли да използвам същата рецепта, за да си поръчам контактни лещи?

Вашата рецепта за очила не е същата като рецептата за контактни лещи в повечето случаи - особено с високи диоптри. Контактните лещи се носят по-близо до окото от очилата, което води до промяна в параметрите.

Друг също толкова важен параметър за контактните лещи е базовата кривина на роговицата. Кривата на лещата трябва да пасва точно на кривата на вашата роговица. Вашият очен специалист (оптометрист или специалист за контактни лещи) ще определи параметъра за кривина и степента, която е най-добра за вас.

11.Скъпи ли са контактните лещи ?

Вярно е, че контактните лещи са инвестиция. Въпреки това, те предлагат много предимства пред стандартните очила и дори в някои случаи могат да се окажат по-евтини. Вашият бюджет и съображения, свързани с начина на живот, са добър старт . Ще ги носите ли всеки ден или само от време на време? В Alensa ние предлагаме голямо разнообразие от достъпни контактни лещи, за да Ви предоставим възможно най-ниската инвестиция за корекция на зрението Ви.

12.Как да разчета и разбера рецептата си ?

Стойностите на контактните лещи се определят от оптик или офталмолог, като се използват различни тестове и методи за измерване. Благодарение на точното му предписание пациентът може да закупи правилните лещи.Важно е всички параметри да бъдат измервани точно на всеки 6–12 месеца. Разгледайте нашето по-подробно ръководство как да разчетете рецептата си.

13. Има ли разлика между лява и дясна леща?

Ако имате едни и същи параметри за двете очи, тогава няма разлика между дясна и лява леща. Ако случаят е такъв, можете да си купите една кутия с контактни лещи и да ги използвате за двете очи. Ако се нуждаете от различни параметри за лявото и дясното си око, ще ви трябват минимум 2 кутии. Добра идея е да обозначите кутиите с “L” и “R”, така че ще знаете всеки път, когато поставяте нов чифт лещи.

14.Мога ли да закупя контактни лещи без рецепта в България ?

Въпреки че препоръчваме да имате валидна рецепта, преди да поръчате контактните си лещи онлайн, ние не изискваме да ни я изпращате. Преди да поръчате, трябва да сте сигурни, че рецептата ви е актуална и ще закупите точно предписаните контактни лещи.

15. Безопасно ли е да закупувам контактни лещи онлайн?

Винаги е добре да бъдете бдителни, когато пазарувате онлайн, особено за контактни лещи. Знаем колко е важно очите Ви да са в безопасност, здрави и щастливи. Ето защо ние доставяме само оригинални продукти, закупени директно от най-уважаваните производители в света. Ако някога имате проблем с нчкоя от вашите лещи, ще отидем директно към източника, за да го разрешим. Ние работим с някои от най-надеждните компании за доставка, така че можете да сте сигурни, че поръчката ви ще пристигне безопасно и навреме.

16.Мога ли да получа пробна леща ?

Само Вашият оптик или специалист имат право да Ви предоставят пробни лещи след задълбочено изследване. Изключение от това правило е нашата TopVue марка лещи, която идва с гаранция за връщане на пари. Ако не сте удовлетворени по някаква причина, можете да върнете неизползваните лещи за пълно възстановяване на сумата.

17.Мога ли да поръчам лещи или разтвор, които не съм ползвал до сега ?

Поръчвайте само контактни лещи, които са ви предписани от специалист. Смяната на нова марка или модел, без съвет от оптик винаги създава риск новите лещи да не ви паснат, причинявайки дискомфорт или по-сериозни здравословни усложнения. Същото се отнася и за разтворите за контактни лещи.


Връщане в началотоp

Грижа за контактните лещи

Контактните лещи изискват подходяща грижа, внимание и хигиена. Ето някои от най-често задаваните въпроси относно грижите за тях.

18.Как да се грижа за контактните си лещи ?

Грижата за контактните лещи е много лесна и не изисква много усилия. Днешните меки контактни лещи се нуждаят от един мултифункционален разтвор за почистване, изплакване и съхранение. И ако носите ежедневни контактни лещи за еднократна употреба, не е необходимо да се притеснявате за почистване или съхранение. Просто ги изхвърлете в края на всеки ден.

19.Какво е "търкане на лещите" и защо е важно?

Триенето на лещите трябва винаги да бъде част от процеса на почистване, или преди да ги поставяте или вадите от контейнера за съхранение. Поставете лещата в дланта си с някакъв мултифункционален разтвор и я потъркайте внимателно с пръста си. Триенето на лещата с разтвора значително намалява количеството отлагания, които остават върху нея след дезинфекция. На пазара има много многофункционални разтвори, които обещават незабавна дезинфекция при контакт, но ползите от бързото разтриване на лещите са неоспорими. Това е лесен навик, който може да Ви помогне да поддържате лещите си по-чисти а очите ви по-здрави.

20.Мога ли да почиствам и поддържам лещите си с обикновена вода?

При никакви обстоятелства не използвайте вода или друга течност (включително слюнка) за почистване или съхранение на контактни лещи. Вода от чешмата, дори бутилирана или дестилирана вода, може да носи бактерии и да причинява сериозни здравословни проблеми! Избягвайте тази опасни методи на почистване и използвайте само професионално проектирани разтвори за контактни лещи. Винаги планирайте Вашите пътувания и спорт, за да имате на разположение малка опаковка разтвор, която да използавате.

21.Капки за очи се апликират преди или след поставяне на лещите ?

Капките за очи са всъщност изкуствени сълзи, които овлажняват и предпазват очите Ви, така че е напълно безопасно да ги прилагате преди или след поставянето на лещите.

Препоръчва се при потребителите на контактни лещи да се поставят силно вискозни (гел) капки за очи, преди да се поставят лещите. Това ще даде възможност на очните капки да се разпространят по цялото око, което прави прилагането на контактните лещи по-лесно и по-удобно.

22.Как мога да предотвратя размазване на грима ми и попадането му върху лещата ?

Гримът и контактните лещи могат да съществуват едновременно, но ключът е предпазливостта!

  • Избягвайте мазни или кремообразни гримове около очите - Опитайте се да използвате продукти на

водна основа и неалергични продукти - Поставете лещите си преди да нанесете грим и ги извадете, преди да отстраните грима - Измийте добре ръцете си - Когато използвате прахообразни гримове, затворете очите си по време на нанасянето и избършете излишния материал, преди да ги отворите отново

  • Не поставяйте очни линии или молив, твърде близо до очната ябълка, и избягвайте т.нар. спирала за

по-обемни мигли с фибри.

И накрая, не забравяйте да сменяте продуктите си и да миете четките и гъбите често, за да предотвратите натрупването и разпространението на бактерии и други примеси.Кожата около очите Ви е още по-уязвима, така че внимавайте, когато прилагате каквито и да е продукти около окото.


Връщане в началото

Спорт и специални съображения

Ако сте запален (или не толкова) спортист или имате други въпроси относно носенето на контактни лещи в ежедневието си, прочетете отговорите на някои често задавани въпроси. Можете да разгледате и нашата статия отностно спорт и контактни лещи.

23.Каква е разликата между N и D?

Ако използвате мултифокални или бифокални очила е нужно да определите вашето доминантно и недоминатно око за да може корекцията на зрението да е правилна. Доминантното око, което най-често се отбелязва с ”D”, се фокусира предимно на далечни разстояния, докато недоминатоното око, отбелязано с ”N”, фокусира предимно на кратки разстояния. Само някои марки мултифокални контактни лещи използват тази разлика D/N, и е възможно да не откриете този термин на вашата рецепта. Препоръчваме да се консултирате с вашия очен лекар ако имате нужда от лещи с такъв добавен диоптър.

24.Мога ли да спортувам с контактните лещи?

Едно от големите предимства на лещите пред диоптричните очилав е възможността да се занимавате със спорт, докато ги носите. Те предлагат подобрено периферно зрение, удобни са, не са засегнати от метеорологични условия като дъжд или мъгла и позволяват на спортиста да носи защитни шапки безопасно и удобно. Безопасно е да се каже, че лещите са начина, ако се нуждаете от корекция на зрениетои искате да спортувате, какъвто и да е вид спорт.

25.Мога ли да плувам с контактните лещи ?

Плуването с контактни лещи, независимо дали в море, реки, езера или плувни басейни, представлява значителен риск за здравето на очите Ви. Накратко, контактните лещи никога не трябва да имат контакт с вода. Ако все пак лешите се намокрят, отстранете ги за 10-15 минути и не ги използвайте отново. Морската вода може да накара лещите да изсъхнат и да се прилепят към роговицата. Винаги носете водонепроницаеми, защитни очила за плуване, ако не можете да избегнете носенето на лещи по време на плуване.

26. Мога ли да нося лещите си под душа или в сауна?

Водата от чешмата и потта съдържат бактерии и никога не трябва да влизат в контакт с лещите. Сапуните и другите химикали във Вашите продукти за баня също могат да бъдат опасни за очите Ви. Носенето на лещи в тези горещи, сухи или изпаряващи се среди може да причини изсушаване и значително и да наруши структурата на лещите Ви, причинявайки болка, дискомфорт, дразнене и затруднено отстраняване. Следователно отговора е ясен: свалете лещите си преди да вземете душ, да влезете във ваната, да влезете в сауна или парна баня.

27.Мога ли да нося лещите си в солариум ?

Най-големият риск, свързан с носенето на контактите ви по време на солариума, е фактът, че топлината ще ги накара да изсъхнат, което прави лещите Ви трудни за отстраняване и причиняват дразнене. Във всеки случай, най-добре е да извадите лещите предварително. Носенето на защитни очила за очите също ще предпази очите и лещите Ви. Не се притеснявайте, обаче, лещите Ви няма да се стопят!

28.Мога ли да ползвам контактни лещи ако имам много сухи очи ?

Дори и тези, които страдат от синдрома на сухото око, могат да носят лещи . Преди да започнете да ги носитете се консултирайте с Вашия специалист за задълбочен преглед и препоръка.

29. Мога ли да нося контактни лещи ако имам известни алергии?

Сезонните алергии няма да Ви попречат да носите контактни лещи, стига да се грижите за тях по подходящ начин. Това означава: - Намалете времето за носене - Консултирайте се с специалист по контактни лещи за най-добрия вид почистващ разтвор за периода, когато алергиите Ви са тежки - Използвайте ежедневни лещи за еднократна употреба

30.Мога ли да нося контактни лещи за период по-дълъг от предписания ?

С нашия оживен начин на живот е твърде лесно да носите лещи по-дълго от препоръчваното време. Можем да се задоволим или просто да не сме наясно, или да намерим, че нашите бюджети правят закупуването на нов чифт от лещи финансова тежест. Въпреки това е от решаващо значение да се спазва предписаното време за носене на лещи и да не се опитвате да „разтегнете” употребата им по-дълго от предписаното.

Образуването на замърсяване започва веднага след изваждането на лещата от запечатан блистер.Депозитите могат да бъдат органични и да идват от естествените сълси или неорганични. Неорганичните отлагания идват от външни източници на околната среда и могат да включват замърсявания, полени, алергени и други бактерии от чужди (микроскопични) тела, влизащи в окото. Въпреки Вашите най-добри усилия да почистите и запазите лещите, те имат ограничен прозорец на жизнеспособност. Тези отлагания могат да станат токсични във времето, което води до намалена пропускливост на кислород и повишен риск от кератит и язви на роговицата. Намалената пропускливост на кислород може да предизвика дискомфорт, замъгленост или червени, #.

31.Мога ли да нося контактни лещи, когато са с изтекъл срок на годнос?

Датата на изтичане и срока на годност на всяка контактна леща показва времето, през което тези лещи ще бъдат перфектни и без следа от изкривяване и замърсяване. Тази дата ще Ви предпази от продължитено носене на вече не толкова качествени лещи.Силно се препоръчва да не използвате лещи, които са преминали срока на годност, тъй като тяхната безопасност вече не може да бъде гарантирана и Вие бихте изложили на опасност очите си. ПОставете на първо място здравето на очите си и не използвайте продукти с изтекъл срок на годност.


Връщане в началото