Грижа за контактните лещи

Ако носите контактни лещи с месечен или двуседмичен период на подмяна, е важно да полагате подходяща и здравословна грижа за контактните лещи. Изкушаващо е да използваме не толкова адекватни методи в нашия активен живот, но най-добрата грижа за вашите лещи може да помогне за предотвратяване на дискомфорта и възможните инфекции на очите Ви. Вашият оптик може би вече Ви е предоставл конкретни инструкции, базирани на очите и вида на лещите, които носите, но ако имате нужда от припомняне (и ние всички го правим, от време на време), ето нашите съвети, които да Ви помогнат да се грижите правилно за контактни лещи.

В случай, че се чудите как да се справите с вашите лещи, не се колебайте да се консултирате с нашия наръчник за правилна манипулация с контактни лещи.

Почистване на контактни лещи: За и Против

Те могат да изглеждат очевидни, но ето и нашите топ 5 за и против, когато боравите с контактните си лещи.

ЗА

Измийте добре ръцете си преди боравене с лещите

Изплакнете и почистете с разтвор след всяка манипулация с контактните Ви лещи

Винаги използвайте подходящ контейнер за съхранение на лещите си

Сменяйте разтвора в контейнера всеки ден( или поне на всеки три дни)

Купете специален малък размер опаковка разтвор за пътуване

Против

Никога не изплаквайте или почиствайте лещите с вода от чешмата

Никога на докосвайте с пръти отвора на бутилката с разтвор

Никога не използвайте слюнка, за да навлажните лещите си

Никога не поставяйте лещите, след като сте нанесли грим

Никога не пресипвайте разтвора в по-малки бутилки( не са серилни)

Триенето на лещите с разтвор е важна стъпка. Поставете лещата в дланта си и леко я разтъркайте с пръста си. Това значително намалява количеството на отлаганията, които остават върху лещата след дезинфекцията. На пазара има много многофункционални разтвори “NO RUB”( без разтъркване), които обещават незабавна дезинфекция при контакт, но ползите от ръчното почиатване на лещите са неоспорими. Това е лесен навик, който можете да изградите и да помогне за поддържането на лещите ви по-чисти, а очите ви по-здрави.

Не използвайте домашни средства, когато почиствате лещите си. Не се опитвайте да почиствате лещите с оцет, алкохол, сода за хляб или друго вещество. Използвайте само подходящи и професионално изработени разтвори за Вашите лещи. Също така, не носете лещите си по-дълго от предписания период или след изтичане на срока на годност, за да избегнете дискомфорт или потенциално сериозни здравословни усложнения.

Разтвори за контактни лещи и грижа за очите

Поставете лещите в контейнер със свеж разтвор

Разтвора за контактни лещи е неразделна част от грижата за тях. Ако усетите някакъв дискомфорт при поставяне или носене на лещи, един от вариантите е да преминете към алтернативен разтвор за лещи. Вашият оптик винаги може да Ви посъветва, ако развиете незначителна алергия към Вашия текущ разтвор.

Моля, имайте предвид, че нито един разтвор не може напълно да почисти или защити срещу бактериални инфекции като конюнктивит (розово око). Ако подозирате, че лещите Ви са били замърсени или заразени, незабавно ги изхвърлете и се консултирайте с Вашия офталмолог.

Многофункционални разтвори

Многофункционалните разтвори са най-популярната опция за почистване и съхранение на контактни лещи. Тези разтвори могат да се използват за почистване, изплакване, дезинфекция и съхранение на всички видове меки контактни лещи. Обикновено те съдържат известно хидратиращо вещество за увеличаване на овлажнителните способности на лещите, както и следи от консерванти за поддържане на стерилността и срока на годност. Много от тези разтвори са изтъквани като рзтвори „без триене”, но повечето оптици все още препоръчват включването на тази проста процедура на триене в рутинните си процедури за отстраняване на възможно най-много примеси и протеинови депозити.

Пероксидни разтвори

Разтворите на водороден пероксид изискват малко повече усилия, но също така осигуряват ефективна дезинфекция. Тези разтвори изискват използването на специален контенер, който съдържа каталитичен диск. Когато разтворът на водороден пероксид влезе в контакт с диска, се задейства химическа реакция и пероксидът се неутрализира, като до края на периода на съхранение се свежда до прост физиологичен разтвор. Без да се неутрализира, водородният пероксид може да причини много болка и дразнене, така че е от решаващо значение лещите да се накисват за поне 6 часа. Едно от предимствата на пероксидните разтвори е, че те са напълно без консерванти, благодарение на тази химическа реакция. Попитайте вашия оптик дали този метод на почистване е подходящ за вас.

Съхранение на контактни лещи

Калъф за съхраняване на контактните лещи

Чист, свеж контейнер за контактни лещи е съществена част от процедурата на грижа за лещите. Контейнера трябва да се сменя най-малко на всеки три месеца и е добра идея редовно да се изплаква и почиства. Използването на пресен разтвор всеки ден и никога „доливане” на вчерашната течност също ще спомогнат за поддържане на интериора чист. Alensa предлага богат избор от контактни лещи и #, които съдържат всичко необходимо, за да поддържате лещите Ви чисти и по време на пътуване.