Грижа за контактните лещи

contact lenses care basics banner contact lenses care basics banner

Разгледай аксесоари
за контактни лещи

Разгледай аксесоари
за контактни лещи

Почистване на контактни лещи - правилно и неправилно

Ако носите месечни или двуседмични контактни лещи, поддържането на правилна грижа за лещите е от значение. Изкушително е да пропуснем някоя стъпка в забързаното всекидневие, но адекватната грижа за лещите може да ви помогне да предотвратите неудобство или дори инфекция на очите. Оптика ви може да ви предостави специфични инструкции въз основа на здравето на вашите очи и вида лещи които носите, но ако се нуждаете от напомняне (и всички се нуждаем от такова отвреме на време), тук може да прочетете нашите съвети които могат да ви помогнат да поддържате контактните лещи чисти и да се грижите за тях.

Може да изглеждат очевидни, но ето нашите топ 5 правилни и неправилни начини за грижа за контактните лещи.

Правилна грижа

Измийте ръцете си преди да поставите или свалите лещите

Изпракнете и разтрийте лещата с разтвор преди и след носене

Винаги използвайте контейнер предназначен за съхранение на лещи

Използвайте свеж разтвор всеки ден

Купете малка бутилка разтвор който да може да носите със себе си в случай че пътувате или имате нужда от спешно изплакване на лещата

Неправилна грижа

Допир на лещата с чешяна вода!

Докосване на върха на бутилката с разтвор

Използвате на плюнка за овлажняване на лещите

Поставяне на лещите след слагане на грим

Пренасяне на разтвора в по-малка бутилка

Rubbing the lenses with solution

Как да почистим лещите правилно?

Разтриването на лещата с разтвор е важна стъпка.

  • Сложете лещата в дланта на ръката и внимателно я разтриите с пръст. Това значително намалява остатъците и частиците на повърхността. Може да откриете че се предлагат много мултифукционални разтвори “БЕЗ РАЗТРИВАНЕ” които обещават внезапна дезинфекция при контакт, но ползите от разтриването на лещата са винаги по-добри. Това е лесен навик който да си направите, за да помогне поддържането на лещата чиста и ясна както и да предпази здравето на очите ви.
  • Не използвайте домашни средства при почистването на лещите.
  • Не пробвайте да измиете лещите с оцет, алкохол, сода за хляб или други средства. Използвайте само правилни и професионално направени разтвори за контактни лещи.
  • Също така, не носете лещите за по-дълго от описания период на подмяна или след като е изтекъл срока им на годност за да избегнете дискомфорт или сериозни здравословни проблеми.

Разтвори за контактни лещи

Разтвора за контактни лещи е важна част от грижата за лещите, и някой хора намират някой марки или видове да са по-приятни за тях от колкото други. Ако чувствате дискомфорт докато слагате или носите лещите, една опция е да смените разтвора с алтернативен. Вашият оптик или очен лекар винаги може да ви посъветва ако сте развили алергия към разтвора който ползвате. Моля обърнете внимание че, няма разтвор който да може да почисти и да защити лещите срещу бактерии на 100% особено срещу конюнктивит. Ако подозирате че лещите може да са били замърсени, не ги ползвайте и се посъветвайте се с вашия очен лекар.

Gelone solution

Мултифункционален разтвор е най-популярната опция за почистване и съхранение на лещите. Този вид разтвори могат да бъдат използвани за почистване, изплакване, дезинфекция и съхранение на всички меки контактни лещи. Обикновенно, те съдържат овлажнителна съставка която увеличава овлажняването, както и консерванти които да поддържат неговата годност. Много от тези разтвори са означение като разтвори “без разтриване”, но повечето оптици винаги препоръчват включването на леко разтриване към вашата рутина за да премахнете възможно най-много замърсители и протеинови отлагания.

КУПИ СЕГА
Laim care peroxide solution

Разтвори с водороден пероксид изискват повече грижа, но също така предоставят най-ефективното дезинфекциране.
Тези разтвори изискват употребата на специален контейнер, който има каталичен диск. Когато водородния пероксид се докосне до него се получава химична реакция, и пероксида скоро след това се неутрализира, като обикновен физиологичен разтвор остава след края на периода на съхранение. Без неутрализацията, водородния пероксид може да пригини много болка и раздразнение, така че е много важно да държите лещите в контейнерчето за поне 6 часа.Прочетете още за безопасната употреба на пероксиден разтвор тук.. Една от ползите на пероксидния разтвор е че, те не съдържат консерванти, благодарение на химичната реакция. Попитайте вашия оптик за това кой метод на почистване е най-подходящ за вас.

КУПИ СЕГА

Съхранение на контактни лещи

Case for contact lenses

Чист, нов контейнер за контактни лещи е важна част от рутината за грижа за лещите. Контейнера трябва да се сменя поне веднъж на 3 месеца, и е добра идея да го почиствате и отвън редовно. Използването на свеж разтвор всеки ден и никога да не доливате вчерашня че помогне да поддържате вътрешността на контейнера чиста. Alensa също предлага голямо разнообразие от различни контейнери и кутиики съдържащи всичко от което се нуждаете да поддържате лещите чисти по време на пътуване.

КУПИ СЕГА