Информация за контактните лещи

Контактните лещи са оптични лещи, поставяни директно в окото за корекция на зрителните смущения, предизвикани от отклонения като (далекогледство, късогледство, пресбиопия, астигматизъм, в т.ч. кератоконус). Контактните лещи се ползват и с козметични цели – за подчертаване или промяна на цвета на очите (цветни контактни лещи), за защита на очите от лъчения, за улесняване на зарастването на роговични рани и др.

И до днес контактните лещи нямат аналог или сериозен конкурент. За разлика от очилата те са невидими за страничните наблюдатели, не нарушават периферното зрение, незначимо променят големината на образите и осигуряват оптимална корекция и високо качество на зрението. По отношение на рефрактивните процедури контактните лещи дават напълно обратим резултат при ниска цена и липса на хирургически риск. Ролята на биологичните фактори при контактните лещи може да бъде успешно модулирана. С контактните лещи могат да се правят различни проби, без това да носи риск за очното здраве на пациента. Контактните лещи са единственото средство, с което пациентът може да опита безплатно ефекта на монокулярна корекция, пълна корекция на рефракцията (включително и астигматизъм) и дори ефекта на коригираните микроаберации (хит в рефрактивната практика в последните няколко години). Това обяснява и мястото на контактните лещи на пазара. В Европа до 58% от пациентите с рефракционни аномалии са имали контактни лещи за определен период, като само половината от тях имат желание за рефрактивна процедура и само една четвърт се подлагат на хирургическа корекция.

Друго революционно постижение на контактологичната индустрия мултифокалните лещи са мултифокалните лещи. Те задоволяват не само зрителните, но и козметичните изисквания на една група от пациенти, на които в миналото офталмолозите апелативно заявяваха: “Единственото решение на вашия проблем са очилата!”. Мултифокалните лещи позволяват корекция на зрението за всички дистанции, съчетавайки предимствата на мултифокалните очила с отличен козметичен резултат.

Последно впечатляващо въведение в контактологичната практика са лещите за еднократна употреба. Само преди 5 години този тип лещи бяха “табу” за България поради високата си цена. Днес те заемат достойно място на пазара както като лещи за проба и инцидентно носене, така и като лещи за конвенционална употреба.