Как се поставят капки за очи

Освежете очите си с капки или спрей за очи

Здравословната грижа за очите понякога изисква капки за очи, които да помогнат в борбата с инфекциите, да стимулират лечението или просто да осигурят хидратация и комфорт за сухи, уморени очи. Повечето капки са предназначени да влязат в сила веднага след контакт с очната ябълка, оттук и ползата от прилагането им локално, за разлика от орално предписаните лекарства.

Но прилагането на капки не е без главоболия. Много хора смятат, че прилагането на капки е неудобно или дори невъзможно и обикновено има лекo объркване свързано с процеса. Нека да го изясним и да разберете повече за видовете капки за очи, техните ползи и стратегии за лесно прилагане.

Състояния, които предполагат капки за очи

Вашият очен лекар или фармацевт може да Ви е предписал лечебни капки за помощ при глаукома, конюнктивит, хронични сухота в очите или редица други състояния. Лечението на глаукома може да наложи използването на повече от един тип капки за очи, и ако това е така, не забравяйте да обърнете внимание на вашите инструкции за употреба.

Конюнктивитът (известен също като розово око) е бактериална инфекция, която обикновено се лекува с антибиотични капки за очи. Ще бъдете предупредени от Вашия лекар, за да избегнете контактни лещи, докато очите Ви се борят с тази инфекция.

Нежелани реакции, причинени от сезонни алергии, могат да бъдат елиминирани с антихистаминови капки за очи. Цветния прашец, прах и косми от домашни любимци също могат да доведат до сърбящи, червени и сълзящи очи. Вашият фармацевт може да препоръча капки за очи зазачервяване, изсъхване на окото или други симптоми без рецепта.

Синдромът на компютърното зрение, или сухите очи, причинени от прекомерното стоене пред екрана, изглежда неизбежен в днешния свят, тъй като повечето от нас са тясно свързани с нашите смартфони, таблети и работни компютри. За всеки, който прекарва по-голямата част от времето си пред цифрови екрани, хидратиращи капки за очи или изкуствени сълзи могат да помогнат. Посъветвайте се с Вашия оптик за препоръка и поръчайте опаковка капки, които да имате под ръка, където и да се нуждаете от тях – на работното място, в колата, в чантата ви или в спортната чанта и т.н. Gelone - капки за хидратация и освежаване и Biotrue овлажняващи капки.

Инструкции стъпка по стъпка

Следвайте инструкциите за по-лесна употреба на капки за очи

 • 1. Измийте добре ръцете си със сапун и вода. Подсушете ги с чиста кърпа без власинки.
 • 2. Отстранете очилата или контактните си лещи, ако ги носите, освен ако не използвате очни капки, специално предназначени за приложение с контактни лещи.
 • 3. Наклонете главата си назад или легнете.
 • 4. Използвайте едната си ръка за деликатно издърпване на долния клепач надолу. Искате да създадете малко пространство между долния си капак и очната ябълка.
 • 5.Насочете опановката с капкомер надолу към очната ябълка, на разстояние около 1 см. от окото.
 • 6. Внимателно стиснете, за да освободите капка в окото.
 • 7. Когато главата Ви е все още наклонена назад, нанесете колкото капки е необходимо или, както е посочено от Вашия лекар.Можете да следвате инструкциите на опаковката.
 • 8. Затворете очи за няколко секунди, преди да примигнете, за да позволите капките да се абсорбират вдостатъчно.

За хората, които се затрудняват с апликацията.

Ако и Вие се борите с това как да прилагате капки за очи, не се притеснявайте, не сте сами. Много хора намират това за предизвикателство, но има стратегии, за да го направите малко по-лесно и по-приятно.

Първо, практиката ще Ви направи перфектни! Ако са Ви предписани медицински капки, искате бързо да овладеете процеса, за да не губите време за възстановяване и заздравяване на Вашите очи. Опитайте се да практикувате с някои изкуствени сълзи. Можете да практикувате техниката, целта и метода на дозиране, без да прекалявате или да губите скъпи фармацевтични капки.

Някои хора също намират за по-удобно да нанасят капки за очи, докато лежат, вместо просто да накланят главата назад.

Използвайте и други начини- огледало или приятел. Огледалото прави поставянето малко по-лесно за някои хора, въпреки че може да е трудно да се поддържа необходимото положение за главата под ъгъл. Ако установите, че не можете да го направите сами, обадете се на приятел, за да постави капките за Вас.

Капки за очи за деца и бебета

Майка помага на детето си да постави капки за очи

Понякога малките деца и бебета не са най-лесните пациенти, а като родител това може да направи грижата за очите на децата си предизвикателна. Ако вашите малки са нежелани за капки за очи, опитайте тези методи, за да се уверите, че получават необходимото лекарство и облекчение.

 • Нека детето ви легне. По-лесно е да поставим капиките по този начин, а не докато стои.
 • Внимателно издърпайте долния клепач на детето и го помолете да погледне нагоре.
 • Нанесете необходимия брой капки в пространството между долния клепач и очната ябълка и помолете детето си да мига няколко пъти, за да разпръсне лекарството.

Алтернативен метод, макар и може би не най-ефективен, е да нанесете капки за очи във вътрешните ъгли на затворените очи на детето , докато то лежи по гръб. Когато отвори очи, повечето капки трябва да попаднат в очите. Посъветвайте се с оптика на Вашето семейство ако е необходимо.

Финални съвети и препоръки

 • Обърнете внимание на срока на годност на Вашите капки. Не използвайте капки след изтичане срока на гдност.
 • Обърнете внимание на препоръчителната температура за съхранение на капките. Някои капки трябва да бъдат в хладилник, докато други трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място, за да се защити тяхната ефикасност.
 • Никога не докосвайте окото си с пръсти или с капкомер. Винаги избърсвайте със чиста кърпа, за да поддържате стерилитета.
 • Опитайте хигиенични и индивидуално опаковани „монодози“ за облекчаване на сухите очи. Просто счупете пластмасовия флакон, дозирайте и след това изхвърлете. Капките с единични дози се предлагат от Laim Care – и тези на Bausch and LombArtelac капки.
 • Използвайте капки за очи само както е предписано от Вашия лекар, фармацевт, или както е посочено в листовката. След нанасяне внимателно попийте влажните си очи, като не докосвате очната ябълка с тъкан или кърпа.
 • Някои капки могат временно да замъглят или да влошат зрението. Винаги се консултирайте с лекар, за да разберете колко дълго трябва да изчакате, преди да шофирате или да работите с машини, когато използвате някои лекарствени капки или гел за очи като Laim Care Gel.

Отговор на - Отказ
VISA Master Card DHL express Speedy
Top