Мога ли да нося контактни лещи по-дълго от препоръчаното?

мога ли да нося контактни лещи по-дълго от предписаното

Всеки от нас някога е носил лещите си малко по-дълго, отколкото би трябвало? За съжаление се случва все по-често . Може би е, за да намалим разходите, особено времето преди заплата. Решаваме, че нищо няма да се случи ако носим лещите още няколко дни. Или може би имаме месечни лещи, но ги носим само няколко пъти месечно. Със сигурност можем да ги носим поне няколко месеца? Най-често, просто забравяме да сменяме лещите си навреме.Това е съвсем нормално. Животът е забързан! Важно е обаче да спазваме графика за носене на контактни лещи и да се придържате към него. Прекомрното носене на лещи може да доведе до дискомфорт, замъглено зрение и, в най-лошия случай, инфекция. Нека да разгледаме защо това не е препоръчително и какви са рисковете.

Какво се случва с лещите, ако ги носите по-дълго?

Дневните, двуседмичните лещи и месечните лещи не са предназначени да издържат по-дълъг период от предназначения. Ежедневните лещи са гладки и тънки, с неусложнена форма и тяхната крехка структура е по-малко издръжлива. Двуседмичните лещи са малко по-дебели, а месечните лещи обикновено са най-дебели, така че те "оцеляват" за най-дълго време. Но не позволявайте това да Ви убеди, че са вечни.

Всички меки контактни лещи са предназначени да пропуснат достатъчно количество кислород да премине през роговицата (кислородопро­пускливост). Когато лещата се носи повече от определеното време, вградените каначлета, които пренасят потока от кислород започват да се разпадат. Накратко, когато използвате по-дълго лещи, те се износват. Това означава, че качеството, устойчивостта на отлагания и пропускливостта на кислород са компрометирани. Това са възможните последици:

Изкривяване на лещите

Знаете усещането на свеж, чист чифт контактни лещи? Точно така ... няма усещане! Защото днешните лещи са създадени така, че да не усещате присъствието им. Но когато те са износени след планирания график на подмяна, могат да се изкривят. Изкривените лещи ще се чувстват неудобно за носене и могат бързо да доведат до раздразнени иболки в очите.

Разкъсване на лещите

Лещите могат да се разкъсат при всякакви обстоятелства, но най-много за това спомага преностването им. Когато лещъте остаряват стават по-крехки и могат да се разкъсат по-лесно. Ако лещата се скъса в ръката Ви е неудобство, но ако се скъса в окото Ви то това понякога води до сериозен проблем. В такъв случай е необходимо да отсраните всички части на скъсаната леща от окото си и незабавно да отидете на лекар. Това е важно условие в такива ситуации, за да предотвратите по-нататъшен дискомфорт и инфекция.

Недостиг на кислород

За здрави очи е от съществено значение ретината, роговицата и другите части да получават достатъчно кислород. Кислородната проницаемост на всеки тип лещи непрекъснато намалява с времето, а когато се надвишава предписаното време за носене, микроскопичните структури в лещата, които транспортират кислорода, се разрушават и не могат да доставят достатъчно количество. Това води до червени, раздразнени очи, усещане за парене и евентуални сериозни дългосрочни усложнения.

Замърсяване на лещите

Замърсявания и други отлагания се наричат депозити. За съжаление депозитите започват да се оформят на вашите лещи веднага след като бъдат извадени от стерилната им опаковка. Правилното почистване (на двуседмични и месечни лещи) е от съществено значение, но няма почистващ разтвор, който да е способен да премахне 100% от депозитите. Когато на лещите започват да се образуват отлагания, зрението ви може да се замъгли и в крайна сметка замърсените лещи могат да станат токсични и да доведат до дискомфорт и сериозна инфекция.

Последни съвети

Много хора, които носят контактни лещи, пренебрегват препоръката, да не носят лещите по-дълго от предписания период, било то умишлено или случайно. Въпреки че последиците от носенето на по-стари лещи може да не ви повлияят незабавно, важно е да знаете, че може да увредите зрението в дългосрочен план. Накратко, нашите съвети и тези от специалисти са, :

  • Не носете контактните си лещи по-дълго от препоръчаното. Заменете месечните лещи след един месец и дневните лещи след един ден!
  • Не носете контактните си лещи в продължение на 24 часа или докато спите. Това позволяват само специфични лещи, а дори и тогава това е разрешено само след консултация с оптик или очен специалист.
  • Не носете контактните си лещи след срока на годност. Лещите с изтекъл срок на годност вече не отговарят на необходимите стандарти за качество и са почти винаги изкривени!

Просто не си струва да рискувате за още няколко часа, дни или седмици. Лешата може да бъде заменена, но не и очите Ви. Така че се грижите добре за тях и уважавайте графика за подмяна на контактните си лещи!

Сподели своето впечатление

Сподели своето впечатление