Contact lenses banner

Може ли да нося контактните лещи по-дълго от определения им срок за подмяна?

Вдигнете ръка ако някога сте носили лещите си по дълго отколкото трябва. За жалост, много от нас са го правили от време на време. Може би го правите ,за да намалите разходите. Особено преди заплата не пречи още няколко дена със същите лещи, нали? Или може би имате месечни лещи и ги носите само по няколко пъти в месеца. Със сигурност са годни за носене след 30тте дена, нали? Или, по вероятно, просто сте забравили да ги смените на време. Разбираме ви. Живота е твърде кратък. Въпреки това е много важно да спазвате графика на носене и да се придържате към него. Продължителното носене на лещи може да води до неудобства, размазано виждане или, в най-лошият случай, инфекция. Нека ви обясним защо това не се препоръчва и какви са рисковете.

Какво се случва с лещите,когато ги носим прекалено дълго?

Еднодневните лещи , двуседмичните лещи и месечните лещи не са произведени да надживеят определеният им период за носене . Еднодневните лещи са гладки и тънки, с по просто прилягане , за това тяхната крехка структура не е издръжлива. Двуседмичните лещи са по-дебели, а месечните са най-дебели , за това “оцеляват” най-дълго време. Но не се подлъгвайте, те не са неразрушими.
Всички меки контактни лещи са произведени с цел да пропускат полезно количество кислород в роговицата (кислородна пропускливост), но когато лещите надминат продължителността на живота си, вградените коридори, позволяващи пропускливостта, се разграждат. Накратко, издръжливостта им и кислородната пропускливост се намаляват. И това са възможните последствия:

Неправилно прилягане на лещата

Познато ли ви е усещането на свежи и изчистени лещи за очи? Точно така…няма такова усещане! Това е така, защото в днешно време лещите се произвеждат с цел минимален усет при носене. Но когато лещите биват носени след определеното им време за подмяна, те могат да се изкривят. Изкривените лещи са неудобни за носене и могат бързо да доведат до подразнени и болезнени очи.

Скъсване на лещата

Лещите могат да се скъсат, дори при най-добрите условия. Въпреки това, остарявайки, с времето те стават по-чупливи. Ако лещата се скъса в ръката ви, ще бъдете изправени пред лека наприятност. Когато обаче се скъса в окото ви, имате по-сериозен проблем. Премахнете всички парченца, които можете, и незабавно посетете своя очен специалист, за да премахне всички остатъци, за да предотвратите неудобства и инфекция.

Не достиг на кислород

За здрави очи е важно ретината, роговицата и другите части на окото да получават достатъчно кислород. Пропускливостта на кислород при всеки тип леща се понижава с времето и когато определеното им време за носене бива надминато, микроскопичните структури в лещата, които пропускат кислород, се разпадат и не могат да пропуснат достатъчно количество. Това води до подразнени очи, зачервяване, парене и възможни дълготрайни затруднения.

Замърсени лещи

Прахта и другите замърсители се наричат депозити. За жалост, депозитите започват да се образуват веднага след първото им изваждане от стерилната опаковка. Правилното почистване (на двуседмичните и месечните лещи) е много важно, но все още няма почистващ разтвор, който да може да премахне 100% от депозитите. Когато депозитите започнат да се формират, вашето зрение може да се замъгли, мръсните лещи могат сериозно да навредят на зрението ви и може да доведат до сериозна инфекция

Изводи

Много от носещите контактни лещи игнорират препоръките да не носят лещите си за по дълго от определеното за тях време, или по грешка, или нарочно. Въпреки, че последствията могат да не се проявят веднага, е важно да помните, че може да причинявате повече дългосрочна повреда на ценното ви зрение. На кратко, нашите препоръки и препоръките на специалистите са:

  • Не носете лещите си за по дълго отколкото е предназначено: сменяйте месечните след месец и дневните на края на деня.
  • Не носете лещите си 24 часа и не спете с тях: само определени лещи позволяват това, и въпреки всичко, винаги първо се посъветвайте с очният ви специалист.
  • Не носете лещите си след изтичането на срока им на годност: лещите с изтекъл срок на годност не покриват нужните стандарди за качество и почти винаги са изкривени!

Не си струва риска при носенето им допълнителни няколко часа, дена или седмици. Лещите могат да бъдат сменени, но не и очите ви. За това се грижете добре за тях и следете времето на носене.

Сподели своето впечатление

Сподели своето впечатление