Поставяне и сваляне на контактни лещи - стъпка по стъпка

Решихте да започнете да носите контактни лещи и сега трябва да се научите как да ги използвате? Може да изглежда страшно отначало, но с развиването на точен и добър навик, то става лесно и естествено. За да ви помогнем, подготвихме този кратък, стъпка-по-стъпка наръчник за поставяне на контактни лещи. Идеален е за начинаещи и може би е добро напомняне за тези с опит също!

Как да поставим контактните лещи

Трябва да знаете че за да поставите лещата трябва да докоснете очната ябълка тъй като лещата не залепва за окото сама.Оставете лещата леко да прилепне към окото ви и клепачите ви ще свършат останалото! Сега нека да видим как се прави това.

case for contact lenses icon

Стъпка 1

Започнете като подготвите важните неща в добре осветена стая. Ще се нуждаете от разтвор за лещи, огледало и място където да измиете и изсушите ръцете си с чиста кърпа. Ако носите грим, запомнете че винаги лещите трябва да се поставят преди грима.

wash hands icon

Стъпка 2

Винаги измивайте добре ръцете си за да предотвратите попадането на мръсотия и бактерии върху лещите. Използвайте слаб или антибактериален сапун, по възможност не използвайте овлажнителен сапун, лусиони или продукти на олиева основа. След като измиете ръцете си, изсушете ги с кърпа. Избягвайте употребата на хартиени кърпи, които могат да оставят мъхове по рацете. Помнете че е добре да поддържате ноктите си къси когато работите с лещите за да не нараните лещата или окото.

Finger and lens icon

Стъпка 3

Следващата стъпка е изваждането на лещите от контейнера за лещи неотворения блистер. Ако имате различна рецепта за двете очи, важно е да се изгради навик винаги да поставяте лявата леща първо например, за да не ги объркате. Поставете първате леща в дланта ви, овлажнете я с разтвор и леко я разтриите с пръст. Някой марки предлагат разтвори “без изтъркване” но повечето експерти са на мнение че винаги е добра идея да се изтърка лещата за по-добро почистване. Ако желаете да улесните работата с лещите, предлагаме най-различни инструменти които да го улеснят. Апликаторите и пинсетите могат да направят боравенето с лещите много просто.

Lens right and wrong position

Стъпка 4

Поставете лещата върху показалеца. Ако лещата изглежда като купа знаши е на правилната страна. Но ако ъглите сочат навън, тогава лещата е наобратно. Може да е трудно да прецените, но повечето контактни лещи имат малък индикатор (буква или число) по който лесно да се ориентирате относно това.

Eye icon

Стъпка 5

С добре балансирана леща върху показалеца ви, използвайте средния си пръст, за да дръпнете долния си клепач надолу, докато използвате другата си ръка, за да дръпнете горния клепач нагоре. Колкото повече отваряте клепача, толкова по-добре ще пасне контактната леща върху роговицата. Няма да можете да мигате, ако държите миглите си правилно. Някои хора намират за полезно да гледат нагоре, за да избегнат нежелано мигане. В началото може да е трудно, но с практика ще свикнете!

Solution icon

Step 6

Поставете лещата върху окото, веднага щом докоснете окото, бавно отстранете пръста и много внимателно (бавно) отпуснете първо долния клепач, а след това и горния. Дръжте окото затворено и не мигайте, докоснете леко затворения горен клепач с пръст и "погледнете" на страни. По този начин ще премахнете въздушните мехурчета, образували се под контактната леща. Това позволява на лещата да се постави на правилното място върху роговицата. Ако лещата дразни окото или почувствате някакъв дискомфорт, отстранете я и внимателно я почистете с разтвор, преди да я поставите отново върху окото.

Как да свалите контактните лещи

Преди да започнете, измийте ръцете си, както преди да ги поставите. Ако носите грим, не забравяйте да свалите лещите си, преди да измиете лицето си. Трябва също така да подготвите всичко необходимо в чиста, добре осветена стая. Уверете се, че имате калъф за контактни лещи, разтвор, огледало и всички други инструменти, от които може да се нуждаете. Ако пътувате, можете да намерите всички тези елементи в един комплект кутййки за лещи.

Eye drop and eye icon

Стъпка 1

Започнете като навлажнявате очите си с капки или спрей за очи. Това може да помогне за навлажняване на лещите и да улесни премахването им. Една или две капки във всяко око трябва да са достатъчни и това може да направи процеса по-лесен и по-удобен, особено ако имате хронично сухи очи или установите, че са по-сухи в края на деня.

Finger and contact lens icon

Стъпка 2

Дръжте горния и долния клепач, както бихте направили при поставяне на контактни лещи. Докато гледате право напред, хванете контактната леща отстрани (откъм носа и външния ъгъл) с показалеца и палеца си и внимателно я стиснете (защипете). Не бързайте и направете тази стъпка спокойно и бавно.

Solution and contact lenses icon

Стъпка 3

Внимателно стиснете лещата с показалеца и палеца си и я поставете в кутията с пресен разтвор за контактни лещи. Калъфът трябва да се напълни с нов разтвор, приблизително до половината на чашката. Не разреждайте разтвора с вода. Ако срокът за носене на лещите вече е изтекъл, изхвърлете ги. Не забравяйте да поддържате кутията за лещи чиста и да я сменяте с нова при всяко отваряне на ново шишенце с разтвор ,или поне веднъж месечно.

Solution icon

Стъпка 4

Сега повторете процеса, като използвате същата ръка с другото око, стъпка по стъпка, както го направихте с първото си око. Поздравления - успешно свалихте и съхранихте контактните си лещи! С практика и правилна поддръжка, поставянето и премахването на вашите контактни лещи ще стане бърза и лесна част от ежедневието ви.

Следвайте тези стъпки внимателно, за да поддържате оптимално здраве на очите, комфорт и качество на зрението. Очите и лещите ви ще ви благодарят.

Сподели своето впечатление

Сподели своето впечатление