Как се чете рецепта за очила и лещи

В тази статия ще Ви помогнем при избора на параметри за вашите контактни лещи. Ако до сега сте използвали диоптрични очила и имате рецепта от очен лекар, то тя най-вероятно ще изглежда като рецептата по-горе. В България все още лекарите изписват рецепта за очила и е важно да знаете тази подробност. Ако отидете на преглед изрично помолете да Ви бъде написана рецепта за контактни лещи.

Нека да разбием информацията. На първо място трябва да знаете, че O.S. означава ляво око, а O.D. означава дясно.

SPH: това е диоптричната стойност. Имайте предвид, че ако лекаря не знае, че искате да закупувате лещи, а си мисли, че искате да поръчате диоптрични очила, то диоптрите, които трябва да поръчате може да са различни от това, което пише на рецептата. Това разминаване е валидно само за по-големите диоптри (над 4-5 диоптъра) и за целта може да използвате таблицата по-долу. Това, което трябва да направите е да намерите диоптъра на вашите очила и в зависимост дали е отрицателен диоптър (с други думи ако имате късогледство) да използвате стойността от най-лявата колона или ако е положителен (при далекогледство) да използвате стойността от най-дясната колона. Пример: носите очила (или имате рецепта за очила) с диоптър -4.50 това означава, че трябва да поръчате лещи с диоптър -4.25. Ако обаче диоптъра е +4.50 то трябва да поръчате лещи с диоптър +4.75.

Cylinder (CYL): Тази стойност е попълнена само ако имате астигматизъм. Имайте предвид, че това означава, че трябва да поръчате торични лещи (ние препоръчаване TopVue Air for Astigmatism ). Ако тази стойност е под -0.50 то може да си вземете обикновени или асферични лещи, тъй като астигматизма Ви е много слаб.

AXIS: Това е градуса, което отново е параметър наличен само при хора с астигматизъм. Може да са посочени стойности от 0 до 180 градуса. Имайте предвид, че 0 и 180 е идентично - някои продукти не се предлагат с градус 0, това означава, че трябва да поръчате с градус 180.

ADD: добавена диоптрична корекция за хора с проблем при близко и далечно виждане (Пресбиопия старческо далекогледство). За целтра трябва да поръчате мултифокални лещи , които Ви позволяват да виждате добре на близо (например при четене) и също така коригират зрението Ви на далеч.

BC: базисната кривина или радиус - тази стойност много често бива пренебрегната от лекари и търговци тъй като над 90% от потребителите са със стандартна кривина в порядъка 8.5 - 8.7. Освен това съвременните лещи са извити навън, което позволява лещата да стой нормално дори и да не е със същата кривина като окото Ви. Все пак е хубаво да знаете кривината на вашето око за да може да постигнете максимален комфорт и оптимална оптична корекция. В някой случай ако поръчате лещи с грешна кривина то е възможно да не може да ползвате тези лещи!

DIA: диаметър на лещата, то обикновенно е между 14, 14.20, а при някой торични лещи до 14.50. Тук е важно да знаете, че не е проблем да поръчате лещи с по-голям диаметър, това което е проблем е да поръчате леща с по-малък тъй като е възможно края на лещата да е върху зеницата и това да не Ви позволява да виждате добре.

Ако все пак имате други въпроси не се колебайте да ни пишете или да ни се обадите.

Сподели своето впечатление (27)

Сподели своето впечатление
Дико Тодоров

Искам да попитам стойността Axis изработва ли се в стъклата, когато се поръчват очила?

Отговор info@alensa.bg

Здравейе,

да ,изработват се. Има специално поле за задаване на параметъра на оста.

Адриана

Здравейте, искам да си поръчам лещи, но имам рецепта само за очила. Можете ли да ми кажете какви параметри за лещи са най-удачни да поръчам?

Отговор info@alensa.bg

Можете да ни изпратите рецептата си на имейл адрес info@alensa.bg и ще я пресметнем.

Силвия Тимонова

Здравейте, имам рецепта OD +1,0 OS +1,50 за далече OD+2,50 OS +3,0 за близко Моля какви мултифокални лещи да поръчам? Благодаря

Отговор info@alensa.bg

Уважаема Силвия, Моля да ни изпратите рецептата и въпроса си на e-mail: info@alensa.bg

Джулия

Здравейте! Искам да поръчам лещи за астигматизъм TopVue Air for Astigmatism, но имам рецепта само за очила (с които виждам много добре) и не знам дали за лещи трябва да задам същите параметри. Рецептата е следната: o.d.: Sph -1.0, Cyl -0.75, Ax 170° o.s.: Sph -1.0, Cyl -0.75, Ax 150° Dp 60mm и за двете очи.

Отговор info@alensa.bg

Уважаема Джулия, Моля да ни изпратите рецептата и въпроса си на e-mail: info@alensa.bg

Мери Вълчева

Здравейте!Възнамерявам да поръчам лещи за астигматизъм но на мен ми трябва стойност -1.50 а в опцията няма такава.

Отговор info@alensa.bg

Уважаема Мери, Моля да се свържете с нас на e-mail: info@alensa.bg

Моника

Здравейте! Възнамерям да поръчам лещи за астегматизъм TopVue Air for Astigmatism като AXIS в рецептата ми е 175° и , но в опцията когато искам да поръчам има само 170° и 180°. Бихте ли ме посъветвали каква стоност е най-удачно да избера? Паздрави

Отговор info@alensa.bg

Здравейте, рецептата ви за лещи ли е или за очила?

info@alensa.bg

Здравейте, да , можете да нносите мултифокални лещи, но моля изпратете ни рецептата си и нашите оптици ще я преизчислят за лещи.

Светлана

Трябва да нося очила и за близо и за далеч.за близо od +3,75 os +4. За далеч od + 2 /os++2.25.Бих ли могла да нося лещи с които да виждам и на близо и на далеч.

info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете ни рецептата си и нашите оптици ще ви консултират.

Силвия

Здравейте! При рецепта за очила : далече od +0.75 os +0.75 близко od +3,00 os +3.00 какви лещи трябва да си поръчам?

info@alensa.bg

Здравейте, Астигматизма е състояние, при което образите се възприемат неясно, поради неправилна форма на роговицата. Ако не се чувствате добре с очилата си е добре да се консултирате с вашия оптик.

Марина миланова

Здравейте, правих си нови очила. След прегледа при очен лекар ми откри астигмътизъм. OD CYL +1.0 AX 145/ OS CYL +1.25 AX 20. Моля да ми обясните какво точно означава това. Като вървя имам чувството че съм великан.А в къщи всичко ми е наклонено. Иначе виждам много ясно за разлика от преди.

info@alensa.bg

Здравейте, Разбира се, моля изпратете ни я на имейла ни!

Стефка

Здравейте, мога ли да ви изпротя рецептата си за очила за преизчисление към лещи?

info@alensa.bg

Здравейте, Моля свържете се с отдела ни за обслужване на клиенти и ще ви помогнем.

Мария Пройчева-Андреева

Здравейте, опитвам се да си поръчам диоптрични очила, но изпитвам затруднение с попълването на данните и разчитането на рецептата, въпреки че четох инструкциите и обясненията в сайта ви. Може ли някой да ми помогне? Благодаря :)

Анонимен

Здравейте искам да закупя торични лещи мога ли да ви изпратя рецепта

Отговор info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете ни рецептата си на имейл info@leshti.bg

Цецко Маринов

Здравейте,новата ми рецепта за очила е с параметри +4.50 Sph,Gyl +1.00,Axis 150,,МОЛЯ да преизчислите за торични лещи,благодаря

Отговор info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете рецептата си на имейла ни info@alensa.bg и нашите оптици ще я преизчилсят за лещи.

Николай Димитров

Здравейте бих искал да закупя торични лещи но рецептата е за очила -1.25 cyl -1.25 AX 100 градуса и -3.5 cyl -1.5 AX 85 градуса трябва да се преизчеслят благодаря предварително

Отговор info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете ни рецептата си на информационния ни имейл и нашите оптици ще я презичислят.

Miglena Marinova

Здравейе, може ли да ми разясните за добавката на мултифокалните лещи biofinity , защо е разделена на 2 вида N и D

Отговор info@alensa.bg

Здравейте, N и D са обозначения за доминантно и недоминантно око. Ако нямате тази информация на рецептата си, моля консултирайте се с оптик, за да Ви посъветва кои лещи са подходящи и кое око Ви е диминантно ако желаете да закупите тези лещи.

Иглика

Здравейе,вчера ходих на очен лекар. Все още не съм ми изписани очилата в другата седмица трябва да отида за да постоя с тях. И да преценя как се чувствам. Определили са ми диоптър на ДО-3,00 на ЛО-4,00 А всъщност реалния ми е ДО-6,75 и ЛО-5,50 Нормално ли е това,да ми се слага по-малък диоптър? И забележете на дясното око ми слагат по-малък диоптър от на лявото а на дясното ми е по-голям диоптъра и с дясното следователно виждам по-размазано? В момента нося очила за късогледство: ДО-3,5 ЛО-2,75

Отговор info@alensa.bg

Здравейте, Моля консултирайте се с оптика направил изследването.

Ирина Николова

Здравейте, искам да си поръчам лещи, но имам само рецепта за очила. Имам астегматизъм. Дясното ми око е с диоптър -3.00 , а лявото -4.25

Отговор info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете ни рецептата си и нашите оптици ще я преизчилят.

n1n1236@abv.bg

Здравейте, имам късогледство и астигматизъм. Моята рецепта за очила е o.d -3,0 - 1,5 38 градуса и o.s- 3,5 - 0, 5 150 градуса . Това висок астигматизъм ли е и много често виждам мътнини, но нямам светкавици. Доколкото знам, тези мътнини са свързани със стъкловидното тяло.

Отговор info@alensa.bg

Здравейте,

Изпратили сме рецептата и запитването Ви на оптика ни. Очаквайте отговор на личния Ви имейл.

С пожелание за успешен ден, екипът на kontaktni-leshti.bg.

ablagoeva@abv.bg

Да, рецептата е за очила. Точно това се опитвам да разбера, какви би трябвало да са стойностите за лещи?

Отговор info@alensa.bg

Здравейте отново,

Изпратете ни я за преизчисление на info@kontaktni-leshti.bg. След като получа отговора на нашия оптик, ще Ви уведомя по имейл.

ablagoeva@abv.bg

Здравейте, не намирам торични лещи с cyl 2.5 и Аx 5°и 175°. Има ли такива или трябва да поръчам с близки до рези стойности?

Отговор info@alensa.bg

Здравейте, г-жо Благоева,

Уверена ли сте, че рецептата Ви не е за очила, т.к. не се произвеждат лещи с цилиндър -2.50. Може да бъде 2.25 или 2.75. Бихте ли ни я изпратили за преизчисление на нашия имейл info@kontaktni-leshti.bg.

bilkovi@abv.bg

Много прегледна таблица! Търся всички възможни стойности при далекогледство и късогледство. Дали има и такава таблица някъде?

info@lentes-shop.es

Чудесна статия, много ми помогна защото винаги съм се чудил какъв диоптър да са ми лещите и бях експериментирал с различни стойности, но сега разбрах къде съм бъркал.