Как се чете рецепта за очила и лещи

В тази статия ще Ви помогнем при избора на параметри за вашите контактни лещи. Ако до сега сте използвали диоптрични очила и имате рецепта от очен лекар, то тя най-вероятно ще изглежда като рецептата по-горе. В България все още лекарите изписват рецепта за очила и е важно да знаете тази подробност. Ако отидете на преглед изрично помолете да Ви бъде написана рецепта за контактни лещи.

Нека да разбием информацията. На първо място трябва да знаете, че O.S. означава ляво око, а O.D. означава дясно.

SPH: това е диоптричната стойност. Имайте предвид, че ако лекаря не знае, че искате да закупувате лещи, а си мисли, че искате да поръчате диоптрични очила, то диоптрите, които трябва да поръчате може да са различни от това, което пише на рецептата. Това разминаване е валидно само за по-големите диоптри (над 4-5 диоптъра) и за целта може да използвате таблицата по-долу. Това, което трябва да направите е да намерите диоптъра на вашите очила и в зависимост дали е отрицателен диоптър (с други думи ако имате късогледство) да използвате стойността от най-лявата колона или ако е положителен (при далекогледство) да използвате стойността от най-дясната колона. Пример: носите очила (или имате рецепта за очила) с диоптър -4.50 това означава, че трябва да поръчате лещи с диоптър -4.25. Ако обаче диоптъра е +4.50 то трябва да поръчате лещи с диоптър +4.75.

Cylinder (CYL): Тази стойност е попълнена само ако имате астигматизъм. Имайте предвид, че това означава, че трябва да поръчате торични лещи (ние препоръчаване TopVue Air for Astigmatism). Ако тази стойност е под -0.50 то може да си вземете обикновени или асферични лещи, тъй като астигматизма Ви е много слаб.

AXIS: Това е градуса, което отново е параметър наличен само при хора с астигматизъм. Може да са посочени стойности от 0 до 180 градуса. Имайте предвид, че 0 и 180 е идентично - някои продукти не се предлагат с градус 0, това означава, че трябва да поръчате с градус 180.

ADD: добавена диоптрична корекция за хора с проблем при близко и далечно виждане (Пресбиопия старческо далекогледство). За целтра трябва да поръчате мултифокални лещи, които Ви позволяват да виждате добре на близо (например при четене) и също така коригират зрението Ви на далеч.

BC: базисната кривина или радиус - тази стойност много често бива пренебрегната от лекари и търговци тъй като над 90% от потребителите са със стандартна кривина в порядъка 8.5 - 8.7. Освен това съвременните лещи са извити навън, което позволява лещата да стой нормално дори и да не е със същата кривина като окото Ви. Все пак е хубаво да знаете кривината на вашето око за да може да постигнете максимален комфорт и оптимална оптична корекция. В някой случай ако поръчате лещи с грешна кривина то е възможно да не може да ползвате тези лещи!

DIA: диаметър на лещата, то обикновенно е между 14, 14.20, а при някой торични лещи до 14.50. Тук е важно да знаете, че не е проблем да поръчате лещи с по-голям диаметър, това което е проблем е да поръчате леща с по-малък тъй като е възможно края на лещата да е върху зеницата и това да не Ви позволява да виждате добре.

Ако все пак имате други въпроси не се колебайте да ни пишете или да ни се обадите.

Сподели своето впечатление (28)

Отговор на - Отказ
#142
info@alensa.bg

Здравейте, да , можете да нносите мултифокални лещи, но моля изпратете ни рецептата си и нашите оптици ще я преизчислят за лещи.

#140
info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете ни рецептата си и нашите оптици ще ви консултират.

#136
info@alensa.bg

Здравейте, Астигматизма е състояние, при което образите се възприемат неясно, поради неправилна форма на роговицата. Ако не се чувствате добре с очилата си е добре да се консултирате с вашия оптик.

#135
Марина миланова

Здравейте, правих си нови очила. След прегледа при очен лекар ми откри астигмътизъм. OD CYL +1.0 AX 145/ OS CYL +1.25 AX 20. Моля да ми обясните какво точно означава това. Като вървя имам чувството че съм великан.А в къщи всичко ми е наклонено. Иначе виждам много ясно за разлика от преди.

#134
info@alensa.bg

Здравейте, Разбира се, моля изпратете ни я на имейла ни!

#133
Стефка

Здравейте, мога ли да ви изпротя рецептата си за очила за преизчисление към лещи?

#132
info@alensa.bg

Здравейте, Моля свържете се с отдела ни за обслужване на клиенти и ще ви помогнем.

#131
Мария Пройчева-Андреева

Здравейте, опитвам се да си поръчам диоптрични очила, но изпитвам затруднение с попълването на данните и разчитането на рецептата, въпреки че четох инструкциите и обясненията в сайта ви. Може ли някой да ми помогне? Благодаря :)

#129

Здравейте искам да закупя торични лещи мога ли да ви изпратя рецепта

#130
info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете ни рецептата си на имейл info@leshti.bg

#127
Цецко Маринов

Здравейте,новата ми рецепта за очила е с параметри +4.50 Sph,Gyl +1.00,Axis 150,,МОЛЯ да преизчислите за торични лещи,благодаря

#128
info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете рецептата си на имейла ни info@alensa.bg и нашите оптици ще я преизчилсят за лещи.

#125
Николай Димитров

Здравейте бих искал да закупя торични лещи но рецептата е за очила -1.25 cyl -1.25 AX 100 градуса и -3.5 cyl -1.5 AX 85 градуса трябва да се преизчеслят благодаря предварително

#126
info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете ни рецептата си на информационния ни имейл и нашите оптици ще я презичислят.

#121
Miglena Marinova

Здравейе, може ли да ми разясните за добавката на мултифокалните лещи biofinity , защо е разделена на 2 вида N и D

#122
info@alensa.bg

Здравейте, N и D са обозначения за доминантно и недоминантно око. Ако нямате тази информация на рецептата си, моля консултирайте се с оптик, за да Ви посъветва кои лещи са подходящи и кое око Ви е диминантно ако желаете да закупите тези лещи.

#118
Иглика

Здравейе,вчера ходих на очен лекар. Все още не съм ми изписани очилата в другата седмица трябва да отида за да постоя с тях. И да преценя как се чувствам. Определили са ми диоптър на ДО-3,00 на ЛО-4,00 А всъщност реалния ми е ДО-6,75 и ЛО-5,50 Нормално ли е това,да ми се слага по-малък диоптър? И забележете на дясното око ми слагат по-малък диоптър от на лявото а на дясното ми е по-голям диоптъра и с дясното следователно виждам по-размазано? В момента нося очила за късогледство: ДО-3,5 ЛО-2,75

#120
info@alensa.bg

Здравейте, Моля консултирайте се с оптика направил изследването.

#117
Ирина Николова

Здравейте, искам да си поръчам лещи, но имам само рецепта за очила. Имам астегматизъм. Дясното ми око е с диоптър -3.00 , а лявото -4.25

#119
info@alensa.bg

Здравейте, Моля изпратете ни рецептата си и нашите оптици ще я преизчилят.

#78
n1n1236@abv.bg

Здравейте, имам късогледство и астигматизъм. Моята рецепта за очила е o.d -3,0 - 1,5 38 градуса и o.s- 3,5 - 0, 5 150 градуса . Това висок астигматизъм ли е и много често виждам мътнини, но нямам светкавици. Доколкото знам, тези мътнини са свързани със стъкловидното тяло.

#79
info@alensa.bg

Здравейте,

Изпратили сме рецептата и запитването Ви на оптика ни. Очаквайте отговор на личния Ви имейл.

С пожелание за успешен ден, екипът на kontaktni-leshti.bg.

#76
ablagoeva@abv.bg

Да, рецептата е за очила. Точно това се опитвам да разбера, какви би трябвало да са стойностите за лещи?

#77
info@alensa.bg

Здравейте отново,

Изпратете ни я за преизчисление на info@kontaktni-leshti.bg. След като получа отговора на нашия оптик, ще Ви уведомя по имейл.

#74
ablagoeva@abv.bg

Здравейте, не намирам торични лещи с cyl 2.5 и Аx 5°и 175°. Има ли такива или трябва да поръчам с близки до рези стойности?

#75
info@alensa.bg

Здравейте, г-жо Благоева,

Уверена ли сте, че рецептата Ви не е за очила, т.к. не се произвеждат лещи с цилиндър -2.50. Може да бъде 2.25 или 2.75. Бихте ли ни я изпратили за преизчисление на нашия имейл info@kontaktni-leshti.bg.

#58
bilkovi@abv.bg

Много прегледна таблица! Търся всички възможни стойности при далекогледство и късогледство. Дали има и такава таблица някъде?

#57
info@lentes-shop.es

Чудесна статия, много ми помогна защото винаги съм се чудил какъв диоптър да са ми лещите и бях експериментирал с различни стойности, но сега разбрах къде съм бъркал.