За първи път с лещи

Lady taking eye test for contact lenses

Мислите да направите контактните лещи част от Вашето ежедневие? Има какво да обмислите, затова нека Ви помогнем! Контактните лещи предлагат много ползи за активния начин на живот и в днешно време са по-удобни и ефективни от всякога. Спортните хора и онези, които се нуждаят от очила за четене, обичат свободата и гъвкавостта, които позволяват контактните лещи. Или, може би просто предпочитате собствения си външен вид без рамки за очила.

Преди да започнете да носите контактни лещи, е добре да се подложите на очен преглед и напасване на контактни лещи от Вашия оптик. Ако никога преди не сте ползвали лещи, процесът може да изглежда обезсърчително, но всъщност е лесно и безболезнено. Ето пример за това, което можете да очаквате:

  • Преглед и измерване на очите Ви
  • Препоръка за това кои контактни лещи може да са подходящи за Вас въз основа на Вашите измервания, медицинска история и начин на живот
  • Оптикът ще напасне избраните лещи в очите Ви и ще прецени дали са подходящи за Вас
  • Докато сте в кабинета на оптика е добре да изчакате, за да може лещата да се стабилизира на окото ви за около 30 минути
An optometrist performing an eye exam when starting with lenses

Съображения относно начина Ви на живот

По време на разговора с Вашия оптик трябва да обсъдите няколко фактора. Вашият оптик ще попита за медицинската Ви история, включително всички лекарства, които приемате, или хронични здравословни проблеми. Вие също ще искате да обсъдите начина си на живот, тъй като това може да е определящо за най-добрия тип контактни лещи за вас.

  • Вие сте запален спортист?
  • Прекарвате много време на открито?
  • Работите на компютър в продължение на много часове на ден или често пътувате?
  • Загрижени сте за разходите?

Отговорите на тези въпроси могат да помогнат на оптиката Ви да определи най-добрите лещи за Вас. Може би сте добър кандидат за продължително износване (през нощта), дневни контактни лещи, двуседмични лещи или месечни контактни лещи. Или може да се нуждаете от специални торични лещи, за да коригирате астигматизма или може би дори мултифокални контактни лещи. Ще разберете по време на прегледа при специалист.

Адаптация към контактните лещи

След това първоначално приспособяване и ако Ви харесват избраните контактни лещи, Вашият оптик ще прецени качеството на зрението Ви с тях. Вероятно ще Ви покаже как правилно да поставяте и сваляте лещите си. И накрая, Вашият оптик ще Ви обясни процедурата за правилно и хигиенично боравене с лещи. Ще определи дата за последваща консултация, за да прецени как се справяте с избраните лещи . През седмицата или две преди следващото Ви посещение ще имате възможност да изпробвате лещите си у дома. Ако възникнат някакви проблеми или въпроси, обадете се на Вашия оптик за съвет. Можете също така да се консултирате с нашето ръководство за поставяне на контактни лещи и премахване на контакти.

Пробни лещи

Trial contact lenses from optician

Само Вашият оптик има право да предоставя пробни лещи, тъй като при избора на подходящи лещи е необходимо подходящо медицинско обслужване и оценка. Може да отнеме няколко посещения и няколко опита, за да се определи най-подходящата марка контактни лещи за Вас. След като сте се договорили с оптика си за определен модел и график на подмяна, можете да поръчате същите лещи онлайн от търговци като Alensa, без да Ви е необходима действителната рецепта. Не забравяйте да посетите оптика си за проверка и актуализация на рецептата поне веднъж годишно!

Контактни лещи срещу диоптрични очила

Важно е да се отбележи, че рецептата за очила е различна от рецептата за контактни лещи. Необходими са различни измервания, за да се гарантира правилното прилепване на контактните лещи, защото те се поставят директно върху очната ябълка. Така че, ако се интересувате от преминаването от очила към лещи, преглед при опик е важна първа стъпка.

Ако решите да носите цветни лещи?

Интересувате се от цветни лещи? Можете да ги носите само на специални събития ( Парти, Хелоуин и др.) или прз цялото време. Винаги е препоръчително първо да се консултирате с Вашия оптик за подходящи лещи и препоръчителни съвети, особено ако никога преди не сте носили лещи. Ако имате чувствителни очи или страдате от сухота в окото . Необходим е също така задълбочен очен преглед, когато решите да носите цветни лещи с диоптри, за корекция на зрението.

Рискове при избор без професионална консултация

Определено не ви препоръчваме да изберете марката на контактните си лещи сами, ако до сега не сте носили контактни лещи. Грешен избор може да доведе до риск за здравето на вашето око и не на последно място до загуба на инвестираните пари. Лещите може да дразнят окото ви или просто да не виждате достатъчно ясно с тях, да не говорим за негативните последици за здравето от дългосрочното използване на продукти с неподходящо избрани параметри или марка.

Повече информация