За първи път с лещи

Starting with contact lenses banner Starting with contact lenses banner

Ако искате да закупите нови очила или контактни лещи, първата стъпка е да отидете на очен преглед проведен от оптик или очен лекар. Те могат да ви издадат рецепта и да определят от каква корекция на зрението се нуждаете без значение дали искате да поръчате очила или лещи от тях или някъде другаде. За контактните лещи, е необходимо също да имате преглед за поставянето им и определяне на подходящ вид, което е лесен и безболезнен процес. Тук ви предлагаме кратко описание на това което може да очаквате:


Очен преглед и оценка на зрението

Оптик, оптометрист или офталмолог провежда преглед и измерва вашето зрение. Прочети повече!

Рецепта за очила или контактни лещи

След прегледа, специалиста ще издаде рецепта за очила, възоснова на която могат да бъдат поръчани диоптрични очила във всеки оптичен магазин. Прочети повече!

Препоръка на контактни лещи

Получете препоръка за най-подходящата марка контактни лещи базирана на вашата рецепта, медицинска история и начин на живот. Прочети повече!

Проба на лещи

Оптика ще постави избраните лещи на очите ви и ще прецени дали пасват и дали са ви удобни. Те също ще ви информират и научат относно здравословното носене на лещи, как да ги поставите и как да се грижите за тях.Прочети повече!

Период на стабилизация

Докато сте в офиса на оптика, трябва да изчакате около 30 минути за да може лещата да се стабилизира в окото ви. След това, специалиста ще оцени позицията на лещата и ще обсъди как се чувствате с нея. Прочети повече!

Пробни лещи и поръчване

Може да поискате пробни лещи от вашия очен лекар, които да тествате вкъщи. След като имате правилната рецепта, може да поръчате лещи от предпочитания магазин.Прочети повече!

Какво да очаквате при първия преглед на очите?

Eye icon

Вашия първи очен преглед е важна стъпка към осигуряването на добро зрение и получаването на рецепта за очила или контактни лещи.

Този обширен преглед обикновено започва с въпроси относно вашата медицинска история, включително информация за вашите роднини и хронични заболявания които биха могли да имат ефект върху зрението. Също така може да се наложи да предоставите стара рецепта или изследване ако сте ходили на очен лекар преди. Прегледа включва няколко теста като тест за зрителна острота, който определя параметрите с които трябва да е вашата рецепта.

Допълнителни тестове, като например изследване с прорезна лампа и индиректна офталмоскопия, позволяват на специалиста да оцени здравето на вътрешната част на окото. Накрая, измерването с помощта на апланационна тонометрия или безконтактна тонометрия, помага да се определи вътрешното налягане в очите. Чести очни прегледи са важни за да поддържате добро здраве на очите и да си осигурите ясно зрение.

МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ РЕЦЕПТА ЗА ОЧИЛА ЗА КОНТКАТНИ ЛИЩИ?

Важно е да обърнете внимание че рецептата за очила е различна от тази за контактни лещи.

Различни параметри са необходими за да сте сигурни че избирате подходящи контактни лещи тъй като те се поставят директно върху окото. Така че ако се интересувате от контактни лещи, въпреки че досега сте носили само очила, очен преглед или консултация с лекар е задължителна първа стъпка дори и ако вече имате рецепта за очила.

Контактните лещи предлагат много ползи за водещите активен начин на живот. Сега те са много по удобни и евтини от всякога. Хората които спортуват обичат свободата която предоставят контактните лещи. Или може би просто предпочитате външния си вид без очила.

Или може би бихте предпочели да имате също и чифт очила, както някой потребители които предпочитат да могат да сменят между очила и лещи при нужда.

Glasses icon

Рецепта за очила

  O.D. O.S.
SPH -1.50 -1.75
CYL -1.50 -1.25
AXIS 90 90
ADD +2.00 +2.00
PD 63

Рецепта за контактни лещи

  O.D. O.S.
BC 8.6 8.6
DIA 14.5 14.5
SPH -2.00 -2.00
CYL -2.25  
 
AXIS 60  
 

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ПОМИСЛИТЕ ЗА ВСИЧКО

Computer icon

Работите ли на компютър за дълги часове или често пътувате?

Runner icon

Активен спортист ли сте и прекарвате ли много време на открито?

Make-up icon

Възможно ли е вашия грим да причини проблем при носенето на контактни лещи?

Savings icon

Тревожите ли се за цената?

Отговора на тези въпроси може да помогне на оптика да определи най-добрата опция за вас. Може би имате нужда само от очила, или може би най-добрата опция са еднодневни, двуседмични или едномесечни контактни лещи. Или може би се нуждаете от специални торични лещи които коригират астигматизъм или дори мултифокални контактни лещи. Ще разберете при прегледа за контактни лещи.

Първите дни с нови очила

Contact lenses and glasses icon

Да започнете да се чувствате удобно с новите си очила е доста лесно. Всеки чифт очила, изработен в съответствие с вашата рецепта, трябва да бъде правилно центриран по време на производствения процес. Разбира се, ще трябва да свикнете да ги носите известно време. В случай че очилата ви продължават да се чувстват неудобно, вашият оптик често е в състояние да ги коригира, като например промени формата на накрайниците на храмовете.

Възможно е да е необходимо малко повече време, за да свикнете с контактните лещи, но независимо от това процеса би трябвало да премине сравнително гладко. След първоначалното поставяне и ако се чувствате комфортно с избраните лещи, вашият оптик ще оцени колко добре пасват и ще извърши тест за зрение. Ще получите обучение относно поставянето и свалянето на лещите под опитното наблюдение на вашия очен лекар.

Накрая, специалиста ще обясни процедурата за грижа за контактните лещи, предложи пробни лещи и предостави дата за следваща косултация за да оцени как се справяте с избраните лещи. През седмицата или две, преди следващата консултация, ще имате шанс да изпробвате лещите вкъщи. Ако имате проблеми или вазникант въпроси, обадете се на вашия оптик за съвет.

Пробни лещи

Само вашия оптик може да предуставя пробни лещи, тъй като правилна медицинска гриза и оценка е необходима при избора на правилните лещи. Може да отнеме няколко посещения и няколко опита докато откриете правилната марка и най-подходящите лещи, но след като вие и вашия оптик се съгласите на определена марка и начин на носене, ще бъдете свободни да поръчате същите лещи онлайн от продавачи като Alensa, без да е необходимо да предоставяме копие от вашата рецепта. Не забравяйте да посетите вашия оптик за проверка и опреснение на рецептата поне веднъж в годината.

Trial lenses image

А за цветни контактни лещи?

Ако се интересувате от цветни контактни лещи без диоптър за козметични цели (напр.Хелоуин), винаги се препоръчва да се консултирате с оптик или очен лекар за препоръка, особенно ако не сте носили лещи преди, имате чувствителни очи или страдате от сухота на очите.

Очен преглед също е необходим в случай че решите да носите цветни контактни лещи с диоптър.

КУПЕТЕ КРЕЙЗИ ЛЕЩИ
Crazy lenses boxes