Здраве

Здравето и очите

Зрението е най-ценното от всички наши сетива, защото осигурява 80% от информацията ни за околната среда. За да обработи тази информация, мозъкът ни използва около една трета от капацитета си! Ние разпознаваме цветове, форми и движения и дори можем да виждаме триизмерно, както и да преценяваме размер и разстояние. Очите ни са не само най-красивите сетивни органи, но те са и най-чувствителните. Защитете и подкрепете зрението си, защото доброто зрение е от ключова важност за вашето качество на живот!

Силата на зрението ни намалява осезаемо около 40 годишна възраст, но с правилен начин на живот можем да поддържаме очите си във форма още дълго време. Здравословна диета в подкрепа на очното здраве, съчетана с някои добри навици, като редовен преглед при офталмолог, употреба на слънцезащитни очила, за да се предпазим от UV лъчите, избягване на цигарен дим, са важни за здравето на очите и за доброто зрение.

Подхранващи и защитни вещества за очите:

 • Витамин А - поддържа нормално зрение.
 • Витамин С – защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали).
 • Витамин Е - защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали).
 • Лутеин и зеаксантин са пигменти от макулата на ретината.
 • Селен - защитава клетките от оксидативен стрес (свободни радикали).
 • Цинк - поддържа нормално зрение.

Често срещани оплаквания

Очите ни трябва постоянно да се защитават от външни дразнители. Прахта и патогените например се изтриват с помощта на клепачите като мигаме. Сухият въздух в топлите стаи или стаите с климатик често причиняват усещане за сухота в очите. Продължителната работа с компютър също може да изсуши конюнктивата. Когато се взираме в компютърния екран, мигаме по-рядко отколкото обикновено, което намалява влагата в очите. В резултат от нарушения слъзен филм може да се появят дразнене, зачервяване или прекомерно сълзене, дори очна инфекция. Слънцето, вятърът, сухата горещина също дразнят очите. Колоезденето и плуването в открити или закрити басейни по същия начин може да направят очите ви воднисти или зачервени. Често срещаните очни оплаквания включват конюнктивит, сухота или ечемик. При конюнктивитът има разлика между инфекциозния и неинфекциозния конюнктивит, като първият вид обикновено се причинява от бактерии.

Ефективно лечение на очни болести

Някои очни неразположения могат да се излекуват ефективно, успешно и обикновено без усложнения. Такива са конюнктивитът, сухотата в очите и ечемикът. Всяко едно от тези заболявания има различни симптоми, а лечението им често включва употебата на капки или мехлеми. При очни проблеми е добре винаги да се консултирате с лекар. По правило, ако симптомите продължават повече от два дни, задължително трябва да потърсите лекар. Също така потърсете лекар, ако изпитвате силна болка в окото, внезапно загубите зрение или страдате от упорити, но неясни симптоми.

Научете повече от следващите статии свързани със здравето