ЧЗП за контактните лещи

Ако имате въпроси, свързани с поръчката ви в Alensa, а не относно контактните лещи като цяло, моля, направете справка с нашата order FAQ страница.

За първи път с контактни лещи

Поръчка на котактни лещи онлайн

Грижа за контактните лещи

Спорт и специални съображения

За първи път с контактни лещи

Ако за първи път слагате лещи и имате някакви притеснения или въпроси относно тях, разгледайте информацията предлагана от нас. Тук можете да намерите отговорите, които търсите.

1. Каква е най-ранната възраст на която мога да започна да нося лещи и безопасни ли са те за деца?

Носенето на контактни лещи не се ограничава от възрастта. Контактните лещи се носят както от деца, така и от хора в напреднала възраст.

Контактните лещи със сигурност изискват период на адаптация и трябва да се научите как да ги поставяте и отстранявате, както и как да практикувате добра хигиена и правилна грижа за тях. Въпреки че контактните лещи са напълно безопасни за децата, тя започва с препоръка и някои подробни инструкции от семейния Ви оптик. Мотивацията и желанието на децата да следват строг режим на грижи и хигиена могат да бъдат решаващ фактор за това дали те са готови да носят контактни лещи.

2.Могат ли контактните лещи да се отстранят сами от окото ми ?

Ако носите най-подходящите лещи за Вас и поставяте и премахвате контактните лещи правилно, те трябва да останат на място. В редки случаи, лещата може временно да се изплъзне от мястото си, но ще остане на очите ви, докато не я преместите обратно на мястото си.

3. Мога ли да спя с лещите си?

По време на сън могат да се носят само контактни лещи, специално предназначени за продължително износване. Никога не трябва да носите лещи непрекъснато, освен ако не сте бил посъветван от Вашия очен специалист. Във всички останали случаи трябва да следвате графика за смяна, посочен от производителя, и да извадите лещите си преди да заспите.

4.Употребата на лещи болезнена ли е и носи ли неприятни усещания?

Контактната леща, която е поставена правилно в окото ви, никога няма да бъде болезнена или неудобна. Всъщност трябва да забравите, че дори ги носите. Първоначално потребителите могат да изпитат някакъв дискомфорт през първите дни на носене и когато сте поставили лещата отвътре навън. И в двата случая, обаче, този дискомфорт ще изчезне бързо, след като очите Ви се привикнат към лещата или след като я обърнете в правилната позиция. Ако усетите някакъв траен дискомфорт или болка, незабавно се консултирайте с Вашия очен специалист .

5.Трудно ли се поставят контактните лещи ?

Поставянето и отсраняването на лещи може да изисква малко практика, но ще свикнете с нея за нула време! Може да е полезно да прочетете нашето ръководство …

6.Може ли контактната леща да остане в окото ми и да не мога да я извадя ?

Добри новини! Вашите лещи никога не могат да се изплъзнат и да се загубят в очите ви! Анатомията на окото прави това невъзможно. Суха леща може потенциално да попадне под горния клепач, но не се притеснявайте. За да го освободите, просто затворете окото, леко масажирайте клепача си, след което няколко пъти мигнете. Сложете капки за очи или подходящо хидратирао средство, за да помогнете на лещата да се върне на мястото си. Правилно поставената леща лесно се плъзга обратно на мястото си.

7.Как мога да разбера ако лещата е поставена неправилно?

Някои лещи са обозначени с лазерно гравиране на букви или цифри, които Ви позволяват да различите дали тя е отвътре навън. Ако обаче лещата не е гравирана или просто не можете да видите обозначението, можете също да проверите формата и, като я поставите на върха на пръста си. Формата, която търсите, е гладка, като ръбовете са обърнати нагоре, като половината от топката. Когато ръбовете са обърнати навън, като купа, лещата е отвътре навън и трябва да се обърне.


Проверете дали лещата е обърната правилно, преди да я поставите

8.Цветните лещи влияят ли на зрението ми?

Човешкото око вижда света през черния участък от роговицата в центъра на цветния ирис. Цветните контактни лещи са прозрачни в центъра, следователно те само променят цвета на ириса. Вашето зрение остава непроменено. Възможно е обаче зрението ви да бъде леко засегнато при слабо осветление, когато зеницата ви се разшири. Диаметърът на тази прозрачна част от цветните лещи е стандартизиран от производителя, за да отговаря на по-голямата част от потребителите.

9.За колко време е предвидена една опаковка лещи?

Броят на контактните лещи в опаковката не показва броя на чифтове а на отделни единично опаковани лещи. Ако имате една и съща рецепта за двете очи, то последващата информация се отнася за Вас: 

 • Една кутия от 30 ежедневни контактни лещи ще е достатъчна за 15 дни.
 • Една кутия с 6 месечни контактни лещи ще е достатъчна за 3 месеца 
 • Една кутия с 3 месечни контактни лещи ще Ви предостави един чифт и една резервна леща.
 • Една кутия от 6 двуседмични контактни лещи ще Ви предостави 3 чифта с продължителност 6 седмици


Връщане в началото

Поръчка на котактни лещи онлайн

Купуването на контактни лещи онлайн е лесно и рентабилно. Ако имате валидна рецепта от Вашия оптик, вие сте свободни да купувате вашите лещи онлайн, а не само на главната улица. Ако имате още въпроси относно онлайн поръчката, ние сме тук, за да ви помогнем.

10.Аз вече знам параметрите(д­иоптър) на моите очила. Мога ли да използвам същата рецепта, за да си поръчам контактни лещи?

Вашата рецепта за очила не е същата като рецептата за контактни лещи в повечето случаи – особено с високи диоптри. Контактните лещи се носят по-близо до окото от очилата, което води до промяна в параметрите.

Друг също толкова важен параметър за контактните лещи е базовата кривина на роговицата. Кривата на лещата трябва да пасва точно на кривата на вашата роговица. Вашият очен специалист (оптометрист или специалист за контактни лещи) ще определи параметъра за кривина и степента, която е най-добра за вас.

11.Скъпи ли са контактните лещи ?

Вярно е, че контактните лещи са инвестиция. Въпреки това, те предлагат много предимства пред стандартните очила и дори в някои случаи могат да се окажат по-евтини. Вашият бюджет и съображения, свързани с начина на живот, са добър старт . Ще ги носите ли всеки ден или само от време на време? В Alensa ние предлагаме голямо разнообразие от достъпни контактни лещи, за да Ви предоставим възможно най-ниската инвестиция за корекция на зрението Ви.

12.Как да разчета и разбера рецептата си ?

Стойностите на контактните лещи се определят от оптик или офталмолог, като се използват различни тестове и методи за измерване. Благодарение на точното му предписание пациентът може да закупи правилните лещи.Важно е всички параметри да бъдат измервани точно на всеки 6–12 месеца.

13. Има ли разлика между лява и дясна леща?

Ако имате едни и същи параметри за двете очи, тогава няма разлика между дясна и лява леща. Ако случаят е такъв, можете да си купите една кутия с контактни лещи и да ги използвате за двете очи. Ако се нуждаете от различни параметри за лявото и дясното си око, ще ви трябват минимум 2 кутии. Добра идея е да обозначите кутиите с “L” и “R”, така че ще знаете всеки път, когато поставяте нов чифт лещи.

14.Мога ли да закупя контактни лещи без рецепта в България ?

Въпреки че препоръчваме да имате валидна рецепта, преди да поръчате контактните си лещи онлайн, ние не изискваме да ни я изпращате. Преди да поръчате, трябва да сте сигурни, че рецептата ви е актуална и ще закупите точно предписаните контактни лещи.

15. Безопасно ли е да закупувам контактни лещи онлайн?

Винаги е добре да бъдете бдителни, когато пазарувате онлайн, особено за контактни лещи. Знаем колко е важно очите Ви да са в безопасност, здрави и щастливи. Ето защо ние доставяме само оригинални продукти, закупени директно от най-уважаваните производители в света. Ако някога имате проблем с нчкоя от вашите лещи, ще отидем директно към източника, за да го разрешим. Ние работим с някои от най-надеждните компании за доставка, така че можете да сте сигурни, че поръчката ви ще пристигне безопасно и навреме.

16.Мога ли да получа пробна леща ?

Само Вашият оптик или специалист имат право да Ви предоставят пробни лещи след задълбочено изследване. Изключение от това правило е нашата TopVue марка лещи, която идва с #. Ако не сте удовлетворени по някаква причина, можете да върнете неизползваните лещи за пълно възстановяване на сумата.

17.Мога ли да поръчам лещи или разтвор, които не съм ползвал до сега ?

Поръчвайте само контактни лещи, които са ви предписани от специалист. Смяната на нова марка или модел, без съвет от оптик винаги създава риск новите лещи да не ви паснат, причинявайки дискомфорт или по-сериозни здравословни усложнения. Същото се отнася и за разтворите за контактни лещи.

18. Can I order optician brands, such as Easyvision lenses from Specsavers, iWear or Boots lenses, here on Alensa?

Many high street opticians and optical shops, such as Specsavers, iWear, Boots, Optical Express, Vision Express and more, offer their own brands of contact lenses, which you may be familiar with. These are usually repackaged, private label versions of brand-name lenses from trusted producers like CooperVision, Bausch & Lomb and Alcon. This means you will easily find those same lenses here on Alensa under a different name. Have a look at # on Alensa.


Back to the top

Caring for contact lenses

Contact lenses require proper care, attention, and hygiene. Here are a few of the most common questions regarding caring for lenses.

19. How do I take care of my contact lenses?

Contact lens care is very easy and does not require much effort. Today’s soft, reusable contact lenses require just one type of solution for cleaning, rinsing, and storage. And, if you’re wearing daily disposable contact lenses, you don’t need to worry about cleaning or storage. Simply throw them away at the end of each day.

20. What is „contact lens rubbing“ and why is it important?

Rubbing the lenses should always be a part of the cleaning process, either before you place them in their case at night or when you rinse them before insertion in the morning. Put the lens in your palm with some all-purpose solution, and rub it gently with your finger. Rubbing the lens with solution significantly decreases the amount of deposits that remain on the lens after disinfection. There are many “NO RUB” multi-purpose solutions on the market that promise instant disinfection on contact, but the benefits of giving your lenses a quick rub are undeniable. It’s an easy habit to adopt that can help keep your lenses cleaner and clearer and your eyes healthier.

21. Can I use tap water to clean or store my lenses?

Do not, under any circumstance, use water or any other liquid (including saliva) to clean or store contact lenses. Tap water, and even bottled or distilled water, may carry bacteria and cause serious health problems! Avoid this serious contact lens faux pas by only using professionally designed contact lens solutions for your lens care. This means it’s even more important to plan ahead if you’re travelling, hitting the gym, or even anticipating a late night at the office. Always have a back-up lens case and travel bottle of solution so you won't be caught unprepared when away from home. Be sure to also read through our extended Dos and Don'ts guide to caring for your contacts.

22. Should I apply eye drops before or after inserting the contact lenses?

Eye drops are actually artificial tears that lubricate and protect your eyes, so it’s perfectly safe to apply them either before or after inserting your lenses.

It is recommended for contact lens wearers to apply highly viscous (gel) eye drops before inserting their lenses. This will enable the eye drops to spread throughout the eye, making application of contact lenses easier and more comfortable.

23. How can I prevent make-up from getting on my contacts?

Make-up and contact lenses can coexist, but the key is caution!

 • Avoid oily or creamy make-ups
 • Try to use water-based and non-allergenic products
 • Put in your contacts before applying make-up and take them out before removing make-up
 • Wash your hands well
 • When using powders, close your eyes during the application and brush off any excess before opening them again
 • Don’t apply liners or mascaras too close to the eyeball, and avoid so-called “lash-building” mascaras that contain fibres

Lastly, don’t forget to replace your products and wash your brushes and sponges frequently to prevent the build-up and spread of bacteria and other impurities. Your eyes are even more vulnerable than your delicate skin, so take care when applying any products around the eye area.


Back to the top

Sports and special considerations

If you’re an avid (or occasional) athlete or have other questions about wearing contact lenses in your everyday life, read on for answers to some commonly asked questions.

24. Can I play sports with contacts?

One of the great advantages of contacts over eye glasses is the ability to play sports while wearing them. They offer improved peripheral vision, are comfortable and not affected by weather conditions like rain or fog, and allow the athlete to wear protective headgear safely and comfortably. It’s safe to say contacts are the way to go if you need vision correction while playing any type of sport.

25. Can I swim wearing my contact lenses?

Swimming in contact lenses, whether in the sea, rivers, lakes or swimming pools, poses a significant risk to the health of your eyes. In short, contact lenses should never be exposed to water. If you do open your eyes under water, remove the lenses within 10–15 minutes, and do not use them again. Sea water can cause the lenses to dry out and stick to the cornea. Always wear water-tight, protective swimming goggles if you cannot avoid wearing your lenses while swimming.

26. Can I wear my contacts in the shower or bath, or in a sauna or steam room?

Tap water and sweat contain bacteria and should never come into contact with your lenses. Soaps and other chemicals in your shower products can also be dangerous for your eyes. Wearing lenses in these hot, dry, or steamy environments can dry out and distort lenses significantly, causing pain, discomfort, irritation, and difficulty removing them. Therefore, the message is clear: remove your lenses before taking a shower, getting in the tub or entering a sauna or steam room. Read more about why wearing contacts in the sauna or steam room is a big no-no on our blog.

27. Can I wear contact lenses on a sunbed or while tanning?

The biggest risk involved in wearing your contacts while on a tanning bed is the fact that the heat will cause them to dry out, which makes your lenses difficult to remove and causes irritation. In any case, it's best to remove the lenses beforehand. Wearing protective eye goggles will also keep your eyes and lenses safe. Don't worry though, your contacts won't melt!

28. Can I use contacts if I have very dry eyes?

Even those who suffer from dry eye syndrome are able to wear lenses. Consult your eye-care professional for a thorough examination and recommendation before beginning to wear lenses, however.

29. Can I wear contacts if I have allergies?

Seasonal allergies will not prevent you from wearing contact lenses, as long as you take proper care of them. This means:

 • Reduce the wearing time
 • Consult a contact lens specialist about the best type of cleaning solution for the period when your allergies are severe
 • Use daily disposable lenses

You will find more detailed information in our blog post on how to combat seasonal allergies.

30. Can I wear contact lenses longer than the recommended period of time?

With our busy lifestyles, it’s all too easy to wear lenses longer than the recommended wearing time. We may get complacent, or simply be unaware, or find that our tight budgets make buying a new set of lenses a bit of a financial burden. However, it’s critical to respect the prescribed wearing time of your lenses and not try to “stretch” their use longer than prescribed.

Deposit formation and contamination begin as soon as the lens is first removed from its sealed blister. Deposits can be organic, and come from the natural tear film, for example, or inorganic. Inorganic deposits come from external, environmental sources, and can include dirt, pollen, allergens, and other bacteria from foreign (microscopic) bodies entering the eye. Despite your best efforts to clean and preserve your lenses, they do have a limited window of viability. These deposits can become toxic over time, leading to reduced oxygen permeability and increased risk of keratitis and corneal ulcers. Reduced oxygen permeability can cause discomfort, blurriness, or red, irritated eyes.

31. Can I still use my lenses once they’ve expired?

The expiration date on any contact lens box indicates the length of time that those lenses will be free from distortion and contamination, and those dates are there to protect you. It is strongly advised to not use lenses that have passed the expiration date, as their safety can no longer be assured and you'd be putting your eyes at risk. Look at it this way: you wouldn't eat locally grown butter lettuce after it expired. Put the health of your eye holes first and don't use expired lenses or eye care products.


Back to the top

VISA Master Card DHL express Speedy
Top